Planlösning övervåning

Villa Nybro's planlösningar hämtade från SMV's katalog:

                   

Huset bottenplan kan ju upplevas som lite svårmöblerat, då det inte finns så många bra helväggar att använda sig av. Vi började sitta med papper och penna för att skissa men det gav inte så mycket som vi ville. Saknade känslan för rymd som man gärna ville få till. Så för att kunna lösa lite av möblemangsproblematiken i huset redan innan vi flyttade in, så använde vi oss av Google Sketchup för att kunna få lite bättre koll på vad som skulle få plats och inte. Började på en väldigt basic-nivå och ritade upp huset skalenligt, men med lådor och kuber för att illustrera inredning och möbler. Kanske inte världens snyggaste, men det fyllde den funktion vi var ute efter.

När man hade fått lite smak på ritandet så började vi planera även övervåningen i samma program. Nu kunde man ju lite mer, men inte tillräckligt för att det ska bli riktigt bra. Jag kommer i alla fall bifoga lite bilder på våra nuvarande planer, men de kanske inte är världens snyggaste och skulle säkert gå att göra tusen gånger bättre. Gjorde bilderna i klickbara miniatyr, annars skulle det ta sån plats. Tyvärr så hade jag ingen lust att börja om från början när man redan lagt ner så mycket tid, så jag har försökt få ihop det så gott det går i vilket fall. I slutändan så är det ju inte huset i Sketchup vi ska bo i ;)

Planen från början var enkel och är väl egentligen det fortfarande också. På ena sidan skulle sovrummen ligga och på andra sidan ett stort badrum med båda dusch, massagebadkar och bastu. Badkaret skulle vara beläget under ett av takfönstren så man kan ligga och titta ut stjärnklara kvällar. Vi valde att sätta in 4st takfönster istället för takkupa. Två av fönstren skulle vara i badrummet för att det skulle bli ljust och trevlig, ett fönster över trappen och ytterligare ett på andra sidan för att få mer ljus i allrummet. Vi ville också få till ordentligt med förrådsutrymme då vi känner att det saknas på undervåningen.


Vi har hela tiden velat ha öppet upp i nock så balkarna skulle synas i hallen och så att vi skulle kunna ha ett vindsförråd ovanför badrumsdelen och ett litet sovloft ovanför sovrummen. Sovloftet blir inte speciellt högt i tak, men tillräckligt för att kunna krypa in och ha en madrass där för gäster samt ett litet kryp in för barnen om de vill läsa i fred och liknande. För att kunna göra detta möjligt så var vi tvungna att sätta mögelstoppar i varje takstolsfack. Jag skickade upp sambon och kompisen på taket i höstas för att ta upp dessa, men det visade sig att takpannorna inte gick att lyfta på. Dels var de fastspikade och dels var de limmade med något, så vi ville inte sabotera och få problem pga detta. Fick tips på Byggahus.se att man kunde sänka taket ca 0.5 meter och bara sätta ventiler på gavlarna. Jag kollade upp detta och det verkade möjligt att genomföra och fick tips från såna som är experter på sådana saker. Bild 1 och 2 visar hur vi tänkt isolera, öppet en bit vid taknocken för att luften fritt ska kunna ventilera och isolerat ända ut till takfoten för att kunna använda utrymmet i kattvindarna för ev förvaring samt för att hålla rören innanför isoleringen istället för att isolera dem enskilt. Tredje bilden visar på hur väggarna "innanför" isoleringen blir. 
                                               
Efter första utkastet så upptäckte vi att det skulle bli ganska svårt helt omöjligt att komma upp på vinden via klädkammaren, så det var bara att sätta sig ner och fundera om. Dessutom så hittade vi en fristående färdigbyggd hörnbastu som vi kände skulle vara bättre ha än att försöka bygga en egen. Så för att få in den på ett naturligt sätt krävdes det en total make-over av badrummet. Det slutade som så här:
Första bilden visar en överblick av badrummet, toalett precis bredvid trappen där också ingången blev. Andra och tredje bilden visar överblick från husets gavel. Duschhörn till höger, bastu på mitten och badkar till vänster under fönstret. Det kommer bli ett utrymme mellan badkaret och väggen som "skiljer" toaletten från resten av badrummet, här kommer vi antagligen ha någon form av förvaring eller ett "SPA-hörn" med någon form av skön stol eller liknande. Har inte bestämt ännu. Sista bilden visar ingången till badrummet från hallen. Känslan blir lite av en enklare gästtoalett, men så är inte fallet när man väl kommer in.
                                
Har ju fått en hel del inspiration från nätet och kataloger, så jag bifogar några bilder av sånt som vi kommer använda oss av eller tänkt köpa. Vi kommer inreda i vitt i badrummet som bild ett, dessutom gillade jagt idén med den "lilla väggen" bakom badkaret som fungerar som avställningsyta. Tanken med ett vitt badrum är att det ska vara tidslöst och man kan ändå modernisera genom lite färger och dekorationsdetaljer. Ett rum kan vara lätt att tapetser eller måla om när man vill förnya sig, men ett badrum känns lite mer besvärligt då det måste kaklas om.
                     

På samma sida som badrummet tänkte vi ha en klädkammare för förvaring av kläder, sänglinnen, handdukar osv. Via klädkammaren ska man också kunna komma åt vindsutrymmet ovanför badrummet och klädkammaren. Mycket olika typer av förvaring ska det vara :)


Bifogar ett par bilder på hallen för att ge en överblick över planlösningen. Där illustreras det också hur det är tänkt med de synliga balkarna i taket i hallen.
                                                                   
På andra gaveln av huset ska det ligga två stycken sovrum och ovanför dessa det lilla sovloft som vi vill ha. Till sovloftet ska man kunna ta sig med hjälp av antingen en liten fast trappa eller en stege som går att flytta på. Det är dock något vi får bestämma oss för när vi vet var dörrar och så hamnar i verkligheten. Vet iaf att det går att specialbeställa trappor som är gjorda för detta ändåmål.
                                                      
Sista bilderna illustrerar det allrum som vi tänkt ha i vinkeldelen av huset. Detta ska användas som ett andra vardagsrum där barnen kan titta på tv, spela spel, tv-spel och leka. Mellan allrummet och sovrummet (i passagen) så tänkte vi utnyttja utrymmet till att bygga ett litet förråd, där man kan förvara alla leksaker, spel och liknande istället för inne i sovrummen där det kommer vara begränsat med utrymme för sånt.
                                                      
Observera dock att färger, material och sånt inte överensstämmer med hur vi tänkt att det ska bli. Blev väldigt mycket färger pga att det var så svårt att urskilja var vissa rum började och slutade (försökte ha mycket ljusa färger med några fondväggar, men det såg inte alls bra ut). Sen hade jag inte ork till att göra en massa egna material i form av kakel, klinker och tapeter då det är lite begränsat i programmet. Sen får vi se om det blir någon fototapet någonstans överhuvudtaget, tyckte bara att det var så roligt att slänga in lite här och var.

Tror jag har fått med det mesta övergripande. Kom gärna med frågor och kommentarer. Det brukar vara bra med lite andra perspektiv från utomstående. Man blir ju ganska blind när man håller på med något länge.

Kommentarer
Postat av: Lena Ljungberg

Vi funderar med över att sätat två sovrum i ena gaveln men undrar om dom inte blir väldigt små? Vi har två flickor på 6 och 2 ochr iofs planerat att dom ska få ett eget allrum/lekrum i huset med men förr eller senare vill dom ju ha sina egna rum att vara med kompisar i.

2010-02-28 @ 21:18:45
URL: http://www.mammalenas.blogspot.com
Postat av: Madeleine

Visst blir rummen lite små, men de blir i storlek med det mindre av sovrummen på bottenvåningen. Så det känns ändå som om det borde gå hyfsat bra iom att leksaker m.m får ett "eget utrymme" och att allrummet är tillgängligt för aktiviteter. Men nu har vi en kille på snart nio år hemma halvtid och planerar för en till så småningom, så vi får se hur det blir. Skulle det inte fungera med storleken så går det ju alltid ta bort mellanväggen i de två smårummen och bygga igen allrummet, så blir det två lite större rum på övervåningen.Jag tycker att det är fördelen med det här huset, att man kan ju ändra om dem lite efterhand om det behövs i takt med all familjen växer och sedan krymper igen. Man vet ju inte på förhand hur mycket plats barnen tar och behöver, sen vet man ju inte heller hur länge de vill stanna hemma :)Har ni ritat något i Sketchup? Ganska bra verktyg för att kunna se vad som får plats och inte, men också för att få en känsla för rymden på de olika utrymmena. Om ni inte har tid eller möjlighet att göra allt från början, så kan ni få en fil av mig att leka lite med (det borde gå att skicka som alla andra filer). Säg bara till i så fall :)

2010-03-01 @ 19:06:12
URL: http://memyfamilyandi.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0