Dag 1-2 Shanghai-resan

Tänkte att jag skulle skriva lite om var "bröllopsresa", Känns som om det kan vara en bra idé att dela upp inläggen om resan om olika dagar. Dels för att jag ska lyckas skriva och publicera något och dels för att det blir nog ganska mastigt att bara klämma in allt i ett inlägg.

Efter att vi packade ihop allt på hotellrummet (Arlanda) så checkade vi ut och tog bussen till terminal 5, hur smidigt som helst. Vi checkade in och flög ner till Istanbul där vi skulle byta plan. Hade ett "litet" hål på drygt 7 timmar innan planet mot Shanghai skulle lyfta, men vi lyckades utan problem få tiden att gå. Det fanns mycket att göra: taxfree-butiker, foodcourt, starbucks och ett 50-tal gubbar som sprang runt i handdukar. Känner inte direkt nån som rest med Turkish air, så vi var lite fundersamma till hur det skulle bli. Handlade ju ändå om drygt 10 timmar till Shanghai från Istanbul. Måste dock säga att vi var riktigt imponerade. Planet var superbra, servicen toppen och maten kan man inte klaga på. Skulle definitivt åka med dem igen utan att blinka. 

 Hittade denna skylt satt inne på alla toaletter på Istanbuls flygplats. Tyckte det var lite kul, kändes som om det blivit lite fel i översättningen för jag provade trycka både en och två gånger, den enda skillnaden var att tryckte jag två gånger så spolade det två gånger. 

Vi kom till flygplatsen i Shanghai och höll nästan inte på att hitta ut, den var stooor. När vi väl hittade rätt så höll vi nästan inte på att bli insläppta, det är väldigt viktigt med att man lämnar uppgifter om vart man ska och vi hade inte adressen dit vi skulle med oss. Skulle bli uppmötta utanför och adressuppgifterna låg i min mail (som jag inte visste om, kollade innan vi åkte och då fanns inget mail plus att vi visste att vi skulle bli uppmöta så trodde inte det spelade någon roll). Detta var tydligen superviktigt, så till slut fick vi på nåder gå in eftersom jag lämnat mitt telefonnummer. Det hela handlade om svininfluensan, om någon visat sig smittad så ska de kunna kontakta alla.

Vi hittade efter mycket om och men Martin som skulle möta upp oss. Tog en taxi de dryga fem milen till deras hem och fascinerande nog så fanns inte ett område mellan flyget och deras hem som var obebyggt. Fick höra att det inte fanns för 5 år sedan, eller hur tänkte vi.. Var tydligen sant och då kan man säga att vi tappade hakorna. Hur vansinningt som helst. Vi lyckades ju naturligtvis också hamna i rusningstrafik (hurr man nu kan kalla det rusning när allt står still ;). Trodde nästan dom skulle köra ihjäl oss, men vi kom fram till slut. I och med tidskillnaden på 7 timmar så hade vi tappat ganska mycket tid så det var redan kväll när vi kom fram. Vi fick lite mat när vi kom fram och sen blev det lite socialisering innan sängen.

 Denna utsikt hade vi från vårt lånade sovrumsfönster. Vi bodde på 26ye våningen, men egentligen var det bara våning 22. Nummer 4 var i Kina ett oturstal, så man hade helt enkelt löst det på "Kina-vis". Innebar att man helt enkelt plockat bort allt som innehöll nr 4, så som 4, 14, 24 osv. Sen hade man även i dessa hus plockat bort talet 13 då det bodde mycket folk med internationell bakgrund här.

Dag två påbörjade vi en guidad visning av staden och lite lärdom om hur man beter sig och hanterar olika situationer, vilket def. behövdes. Kunde vara lite svårt då inte många kineser talar engelska. Detta var vår första bild som togs i staden Shanghai. Vi letade oss till metron för att lösa åkkort och passade på att springa lite i varuhusen på vägen.

 Detta blev ett av mina favvo-koncept. Sushi är ju redan en av mina favoriter, men här kom det tallrikar med olika varianter så man tog det man ville ha och betalade 6 kr/tallriken. Vi år oss mätta på 54 kr!!! 

 Mycket höga hus fanns det :)

 Detta är taget i den delen av staden som kallas gamla stan.

 Vi var även på en djurmarknad. Jag älskar ju djur, men denna marknad var inte riktigt vad jag föredrar. Det kunde sitta 10 kattungar i ett 60-liters akvarium   Fåglarna kunde vara många, många i varje bur och den mest exklusiva fågeln man kunde se var en skata i bur. Fiskarna var inte i akvarium utan i plastbackar på backen. De kunde vara många hundra fiskar i varje back och hoppade de ut, så blev de islängda igen efter en stund om nån såg dem och de fortfarande levde. Det kineserna ägnade mest tid och ork till var små genomskingliga lådor. När vi tittade närmare så visade det sig att de små lådorna innehöll insekter, som skulle användas som samlingsobjekt. Insekter är inte riktigt min grej.

 Denna bild illustrerar bra Shanghai som stad. Väldigt varierande storlek och utformanden på husen.

 Shanghais vägnät var verkligen fascinerande. Det kunde vara flera "våningar" med vägar. På ett ställe blev vi stående i rusningstrafiken och när jag tittade upp såg det ut som en fint konstverk högt däruppe. När vi rörde oss lite framåt såg jag att det inte alls var ett konstverk, utan det var helt enkelt en vägkorsning högt däruppe. Tyvärr så fick jag aldrig bild på detta.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0