Söndag

Sitter på soffan framför Man United som spelar på tvn. En utav de få saker som Darlingen följer, så det ställer jag upp på. Kan ju vara sällskap även om jag inte direkt tittar, tacka vet jag laptop :)

 Hmm, måste göra något åt dom där sladdarna snart. En av två grejer jag inte fixat sen vi flyttat in *skäms*. Men man måste väl ha nåt sånt :)

Har precis ätit, så nu kändes det som om ett litet break var välkommet. Har varit ute idag och försökt skotta blötsnö, lagom roligt och när man sitter vid köksbordet rumlar det till från taket och ytterligare en gång till precis nu. Hepp, så då var det fullt med blötsnö att skotta igen :( Fördelen var ju iaf att vi fick ut ungen en stund, men lite jobbigt var det att vara ute:Jag har visserligen varit väldigt nöjd med vintern som varit, men om det nu ska hålla på med mildgrader fram och tillbaka så kan snön gärna få försvinna. Hatar när det kommer regn och snö om vartannat, det blir så förädiskt ute och chansen att det händer olyckor ökar ju markant.

Dessutom så kanske vi kan komma igång lite smått med "byggerierna" om och när det blir lite varmare ute.
Ska bara klara av lite semester först :)

Lite update om gårdagens missöde: Golvet har rätat ut sig hyfsat bra. Är egentligen bara en skarv som fortfarande syns/känns mycket, men med lite tur så kanske den går ner lite mer. Det är stället där det stod mest vatten.

 Syns inte jättebra, men jag tror ni kan lista ut var golvet rest sig mest ♦

Antagligen är det kretskortet i frysen som gått sönder, var och pratade med butiken där vi köpte vitvarorna och de skulle skicka hit en servicekille i veckan. Jag blev även lovad att det skulle hanteras inom garantin oavsett (betalade den 27/1-09, hämtade i början på april. Vet inte om det är 1 eller 2 år garanti på sånt här). Känns bra. Enbart kretskortet kostar runt 1500kr annars och så lite arbete på det. Känns inte som några roliga pengar. Sen har vi kommit till insikt: Det var tur det hände nu när vi ändå var hemma och kunde hantera och minimera eventuella skador. Tänk om det hade hänt under tiden vi är bortresta och det inte är någon här mer än för att ta in posten och vattna lite blommor emellanåt. Då hade vi garanterat fått riktigt stora problem. Jag var lite orolig för vad jag gjort för att karma skulle ställa till så mycket problem för mig denna vecka med allt trubbel på jobbet och med frysen, men det kanske var tvärtom. Här tror vi nämligen stenhårt på karma och försöker leva efter det :) även om det inte alltid går..

Ska bli spännande att se hur kommande vecka artar sig...

Planlösning övervåning

Villa Nybro's planlösningar hämtade från SMV's katalog:

                   

Huset bottenplan kan ju upplevas som lite svårmöblerat, då det inte finns så många bra helväggar att använda sig av. Vi började sitta med papper och penna för att skissa men det gav inte så mycket som vi ville. Saknade känslan för rymd som man gärna ville få till. Så för att kunna lösa lite av möblemangsproblematiken i huset redan innan vi flyttade in, så använde vi oss av Google Sketchup för att kunna få lite bättre koll på vad som skulle få plats och inte. Började på en väldigt basic-nivå och ritade upp huset skalenligt, men med lådor och kuber för att illustrera inredning och möbler. Kanske inte världens snyggaste, men det fyllde den funktion vi var ute efter.

När man hade fått lite smak på ritandet så började vi planera även övervåningen i samma program. Nu kunde man ju lite mer, men inte tillräckligt för att det ska bli riktigt bra. Jag kommer i alla fall bifoga lite bilder på våra nuvarande planer, men de kanske inte är världens snyggaste och skulle säkert gå att göra tusen gånger bättre. Gjorde bilderna i klickbara miniatyr, annars skulle det ta sån plats. Tyvärr så hade jag ingen lust att börja om från början när man redan lagt ner så mycket tid, så jag har försökt få ihop det så gott det går i vilket fall. I slutändan så är det ju inte huset i Sketchup vi ska bo i ;)

Planen från början var enkel och är väl egentligen det fortfarande också. På ena sidan skulle sovrummen ligga och på andra sidan ett stort badrum med båda dusch, massagebadkar och bastu. Badkaret skulle vara beläget under ett av takfönstren så man kan ligga och titta ut stjärnklara kvällar. Vi valde att sätta in 4st takfönster istället för takkupa. Två av fönstren skulle vara i badrummet för att det skulle bli ljust och trevlig, ett fönster över trappen och ytterligare ett på andra sidan för att få mer ljus i allrummet. Vi ville också få till ordentligt med förrådsutrymme då vi känner att det saknas på undervåningen.


Vi har hela tiden velat ha öppet upp i nock så balkarna skulle synas i hallen och så att vi skulle kunna ha ett vindsförråd ovanför badrumsdelen och ett litet sovloft ovanför sovrummen. Sovloftet blir inte speciellt högt i tak, men tillräckligt för att kunna krypa in och ha en madrass där för gäster samt ett litet kryp in för barnen om de vill läsa i fred och liknande. För att kunna göra detta möjligt så var vi tvungna att sätta mögelstoppar i varje takstolsfack. Jag skickade upp sambon och kompisen på taket i höstas för att ta upp dessa, men det visade sig att takpannorna inte gick att lyfta på. Dels var de fastspikade och dels var de limmade med något, så vi ville inte sabotera och få problem pga detta. Fick tips på Byggahus.se att man kunde sänka taket ca 0.5 meter och bara sätta ventiler på gavlarna. Jag kollade upp detta och det verkade möjligt att genomföra och fick tips från såna som är experter på sådana saker. Bild 1 och 2 visar hur vi tänkt isolera, öppet en bit vid taknocken för att luften fritt ska kunna ventilera och isolerat ända ut till takfoten för att kunna använda utrymmet i kattvindarna för ev förvaring samt för att hålla rören innanför isoleringen istället för att isolera dem enskilt. Tredje bilden visar på hur väggarna "innanför" isoleringen blir. 
                                               
Efter första utkastet så upptäckte vi att det skulle bli ganska svårt helt omöjligt att komma upp på vinden via klädkammaren, så det var bara att sätta sig ner och fundera om. Dessutom så hittade vi en fristående färdigbyggd hörnbastu som vi kände skulle vara bättre ha än att försöka bygga en egen. Så för att få in den på ett naturligt sätt krävdes det en total make-over av badrummet. Det slutade som så här:
Första bilden visar en överblick av badrummet, toalett precis bredvid trappen där också ingången blev. Andra och tredje bilden visar överblick från husets gavel. Duschhörn till höger, bastu på mitten och badkar till vänster under fönstret. Det kommer bli ett utrymme mellan badkaret och väggen som "skiljer" toaletten från resten av badrummet, här kommer vi antagligen ha någon form av förvaring eller ett "SPA-hörn" med någon form av skön stol eller liknande. Har inte bestämt ännu. Sista bilden visar ingången till badrummet från hallen. Känslan blir lite av en enklare gästtoalett, men så är inte fallet när man väl kommer in.
                                
Har ju fått en hel del inspiration från nätet och kataloger, så jag bifogar några bilder av sånt som vi kommer använda oss av eller tänkt köpa. Vi kommer inreda i vitt i badrummet som bild ett, dessutom gillade jagt idén med den "lilla väggen" bakom badkaret som fungerar som avställningsyta. Tanken med ett vitt badrum är att det ska vara tidslöst och man kan ändå modernisera genom lite färger och dekorationsdetaljer. Ett rum kan vara lätt att tapetser eller måla om när man vill förnya sig, men ett badrum känns lite mer besvärligt då det måste kaklas om.
                     

På samma sida som badrummet tänkte vi ha en klädkammare för förvaring av kläder, sänglinnen, handdukar osv. Via klädkammaren ska man också kunna komma åt vindsutrymmet ovanför badrummet och klädkammaren. Mycket olika typer av förvaring ska det vara :)


Bifogar ett par bilder på hallen för att ge en överblick över planlösningen. Där illustreras det också hur det är tänkt med de synliga balkarna i taket i hallen.
                                                                   
På andra gaveln av huset ska det ligga två stycken sovrum och ovanför dessa det lilla sovloft som vi vill ha. Till sovloftet ska man kunna ta sig med hjälp av antingen en liten fast trappa eller en stege som går att flytta på. Det är dock något vi får bestämma oss för när vi vet var dörrar och så hamnar i verkligheten. Vet iaf att det går att specialbeställa trappor som är gjorda för detta ändåmål.
                                                      
Sista bilderna illustrerar det allrum som vi tänkt ha i vinkeldelen av huset. Detta ska användas som ett andra vardagsrum där barnen kan titta på tv, spela spel, tv-spel och leka. Mellan allrummet och sovrummet (i passagen) så tänkte vi utnyttja utrymmet till att bygga ett litet förråd, där man kan förvara alla leksaker, spel och liknande istället för inne i sovrummen där det kommer vara begränsat med utrymme för sånt.
                                                      
Observera dock att färger, material och sånt inte överensstämmer med hur vi tänkt att det ska bli. Blev väldigt mycket färger pga att det var så svårt att urskilja var vissa rum började och slutade (försökte ha mycket ljusa färger med några fondväggar, men det såg inte alls bra ut). Sen hade jag inte ork till att göra en massa egna material i form av kakel, klinker och tapeter då det är lite begränsat i programmet. Sen får vi se om det blir någon fototapet någonstans överhuvudtaget, tyckte bara att det var så roligt att slänga in lite här och var.

Tror jag har fått med det mesta övergripande. Kom gärna med frågor och kommentarer. Det brukar vara bra med lite andra perspektiv från utomstående. Man blir ju ganska blind när man håller på med något länge.

It´s was (not) a beautiful morning!?!

Härligt, för en gångs skull vaknade jag upp och kände mig riktigt pigg.. Hörde att lilleman var upp en sväng vid halv åtta, men tro det eller ej.. gick och la sig igen utan att jag fick säga till..

När klockan ringde en halvtimme senare så gick jag upp och väckte ungen. Dags för honom att kliva upp, äta och göra sig klar för fotbollsträning. Inga problem att väcka honom *skönt*. Det första han sa var: "Godmorgon!!" :)Det andra: "Det har kommit lite vatten från frysen, som jag försökte torka upp, men det gick inte". WHAT!!!!!

Sprang ut i köket och det lilla vatten som kommit från frysen var inte så lite utan täckte typ 2 kvm av vårt fina trägolv..... (Ytterligare en anledning till att man kanske skulle bytit ut golvet som tillhörde huset mot klinker, men vi tänkte ju som så att det var ganska onödigt att göra nu när huset och golvet är nytt.. Bättre att ta det senare..)

Vattenledning som är kopplad till kyl och frys hade frysit nu i vinter pga att den drogs via övervåningen och vi inte hann isolera innan vintern kom. Ballofixerna sitter bakom kyl- och frysskåpet så även om man stänger kranarna där så finns en risk för att slangen spruckit och vatten rinner ner i tak och vägg. Enda lösningen är att koppla loss slangen i tvättstugan. Det har tagit ett tag att kunna ta reda på hur man skulle göra och vad som behövdes. Så nu när det varit lite mildgrader så har den frusna slangen tinat och vattnet börjat rinna som det ska. Kylen funkar hur bra som helst och jag såg inga tecken på att slangen spruckit. Vattenslangen ligger i en ytterslang, så om det skulle vara läckage så visar det sig i tvättstugan via "skvallerhålet" i väggen och där såg det inte ut som om det kommit vatten. Inte under kylen heller.

Jag hade dock kopplat ifrån ismaskinen så den inte skulle gå även om vattnet kom igång, men nånting har ju uppenbarligen hänt. Säkert det dyra kretskortet som gått sönder, tur att skåpet knappt är ett år gammalt, bara hoppas det går på garantin.

Var iaf ut i kopplingsskåpet för vattnet i tvättstugan och efter mycket om och men lyckades vi koppla loss slangen och sätta dit pluggen (som jag by the way lyckades få tag på i torsdags). Tanken var att jag skulle försökt redan igår, men var tvungen att jobba och när jag var klar, tyckte jag att klockan var lite för mycket... F*N, tänk om jag hade gjort det igår, så hade vi sluppit det här :( Tyvärr inte mycket att göra...

Och golvet då.. Ja självklart var det ju inte ett tjockt lager lack utan så lite som möjligt.. Med andra ord så har det gått ner lite vatten i några av skarvarna.. Hoppas att det lägger sig när det torkat ur!!!..  Annars kommer jag nog gå å förbanna mig själv (ända tills vi byter golv iaf): "Tänk om jag hade kopplat lös slangen igår.. När jag hade tänkt göra det."


Lite mer interiörbilder

Lägger upp lite flera bilder på inredning och möblering. När vi valde färger och möbler, så valde vi färger som är enkla och inte sticker ut så mycket. Då kan man med lätta medel sätta lite piff på rummen och förändra utseendet utan att behöva lägga ner allt för mycket engagemang. Räcker med att sätta lite färg på gardiner, kuddar och dekorationsdetaljer. Sen är vi båda väldigt förtjusta i de färger vi valt (mycket grått, svart och ek). Får alltid höra av var "tidigare inneboende" att grå inte är någon färg, men då blir vi som uppstudsiga tonåringar som vägrar lyssna och det struntar i vad som sägs.

Det här är andra sidan av vardagsrummet, bakom soffan. Inte det mest lättmöblerade, men då hela vardagsrummet är så pass stort känner vi att det inte gör så mycket. Det känns väldigt luftigt.Några bilder på vårt sovrum, var lite svårt att få en bra vinkel så allt ser väldigt ihopklämt ut, men det är inget som känns av annars. Ser även att bilden saknar gardiner, men de sitter uppe nu iaf ;)
Glasskivan som ligger på sänggaveln är specialbeställd för att matcha garderobsdörrarna. Är rätt nöjd hur vi fick ihop det.Här är en dåligt tagen bild på det andra sovrummet, men visar lite hur vi gjort för att få lite bättre utrymme. Tyvärr så står bäddsängen ivägen på bilden och tar upp plats, får ta en bättre bild vid senare tillfälle då inte "busfrö't" soverSlängde med några andra bilder från allrummet. Första illustrerar första eldningen i kaminen. Mmm, det var väldigt nice att tillbringa en stund i fotöljerna vid brasan när det var som kallast. Antingen med en bra bok, laptopen eller bara bra musik i bakgrunden :)

Måste bara slänga med sista kortet. Tycker den är så klockren... Passade verkligen in bra under julen och dessutom var det en present från min Darling som aldrig köper blommor. Fick den när jag pajade foten och mer eller mindre studsade runt istället för att kunna gå.


Sommarens projekt

Tanken var att häck skulle planteras, men då saker tog längre tid än beräknat (att man aldrig lär sig!) så fick vi avstå då det blev försent på våren för optimal plantering. Sen skulle vi fixa gräsmatta och bygga altaner.

Det slutade med att vi fick en halv gräsmatta fixad, jorden hade blivit så packad att den var svårhanterad. Vi råkade ut för lite skador och så kom semestern emellan, så vi valde att göra i ordning en del så får resten bli nu till sommaren istället. Men vi har inte bråttom, ska ju bo här ett tag är det ju tänkt.

Men altanerna lyckades vi till slut göra klart, sånär som på ett par plankor. Men är nöjd med resultatet då ingen av oss är speciellt kunnig på byggande. Nu kan vi iallafall sitta ute på sommaren. Altanen som är i vinkeln kommer så småningom i framtiden byggas om till ett uterum, men var sak har sin tid. Nu är det tomten, garaget och övervåningen som kommer prioriteras. Skulle börjat med övervåningen redan i höstas, vi hann köpa en del material, men då kom kylan och nu har jag ingen lust att vara däruppe och jobba. Räcker med att gå upp och hämta lite grejer emellanåt, så håller man ju på att tappa tummarna pga kylan.Vi hann även klä in sidorna på altanen innan hösten kom på allvar.


Färdigt för inflytt!?!

Från det att huset levererades så tog det ytterligare fyra veckor för byggarna, vvs, el osv osv att färdigställa huset för inflytt. Var ner vid jämna mellanrum för att se resultaten. Och tur var väl det annars hade det blivit fel färg på tapeten i ett av sovrummen, kaklet i köket hade inte suttit som det skulle och våra egna projekt som vi beställt skulle inte blivit av. Men killarna var jätte trevliga och jag försökte att inte vara i vägen, men ändå kunna hålla lite koll på läget. När det skulle besiktas så visade det sig att vår besiktningsman dragit på semester, panik igen. Vi som hade bokat flytthjälp samma helg eftersom vi blivit lovade nycklarna redan i höstas. Men vi fick göra en förbesiktning tillsammans med byggledaren, så betalade vi (ganska dumt så här i efterhand, borde iaf hållt inne lite pengar utifall) och fick nycklarna.

Nu var det bara att flytta!! Hämtade nya möbler hos möbelhandlarn, befintliga möbler från lägenheten och inredningen som skulle upp. Vitvarorna hade vi kört under tiden de fortfarande jobbade i huset, men det vi själva beställt ingick inte i entreprenaden utan det fick vi fixa själva.En av de grejer som vi ändrade på med hjälp av byggarna var att byta ut alla vita täcksidor mot ek. Vi tog bort några av köksskåpen för att kunna få plats med en designkåpa och vvs:aren fick dra vattenledning via övervåningen till kylen och frysen så vi kan få bubbelvatten och is.Nykaklat badrum tomt sånär som på toastolen, resten skulle vi sätta upp då vi beställt egna möbler. Vi hade inget fungerande badrum på två veckor, men som tur var hade vi lägenheten kvar så vi kunde åka dit och duscha även om vi nu bodde i huset.

Jag hade också ett projekt i att bygga köksön på egen hand. Det gick bra med ett skåp att hantera, men blev lite svårare att försöka flytta på dem när de satt ihop. Men det löste sig det med, efter lite svordomar ;)
Den nästintill färdiga Tv-delen av vardagsrummet:Mys- och läshörnan vid kaminen:Mat-delen i allrummet:Hallen:Badrummet:Färdigt Kök:


Husleverans!!

Nu var äntligen dagen D framme. Jag hade tagit ledigt för att kunna vara med och dokumentera. Lyckades även lura med mig en nära vän som för övrigt varit inneboende hos oss i några månader i omgångar, men nu har han "flyttat hemifrån" igen och skaffat egen familj, vilket gör mig väldigt glad. Inte just att han flyttat eller att vi inte ser till honom lika ofta, men för att han verkligen var värd att få det han förtjänat sedan länge :) Var bara en parentes.

Dagen för leverans sken solen och det var grymt kallt ute, hade i stort sett blåa tår när jag kom hem vid lunch. Dagen innan hade det dock snöat, så de försökte sopa bort snön som fanns i grunden så gott det gick. Vi hade fått den SMV´s nya grund som inte var ventilerad utan en undertrycksgrund med enbart dött material så fukt inte skulle ha någonstans att sätta sig och börja växa. problemet var ju att den fukt som byggdes in inte hade någonstans att ta sig ut, så det måste hållas lite uppsikt över. I "värsta" fall skulle vi få ställa dit en avfuktare, vilket vi senare slapp.

De skulle komma kl 8, men när vi dök upp kl 8.00 var de redan igång. Träffade en kille som sa sig vara våran byggledare, men det var inte han som vi haft kontakt med under resten av tiden. Fick senare veta att de hade bytt utan att meddela något, vilket ställde till en del problem då vi gjort upp planer med den första killen på saker som vi ville ha fixade som inte ingick i entreprenaden, men som byggföretaget skulle åta sig.

Hursomhelst så var det väldigt fascinerande att se sitt hus byggas ihop på en förmiddag. När jag åkte vid lunch, så skulle de i stort sett bara satta ihop garaget och när jag kom ner igen ett par timmar senare så var det nästan helt klart.
Helt otroligt hur de kan få ihop allt, så det klaffar så bra. Det skulle man vilja att fler saker gjorde.

Grundarbete

Efter att vi varit och besökt vårt hus så var det egentligen bara dags att vänta. Grunden skulle påbörjas senast 2 månader innan leveransen som var bokad 24 mars 2009. 3 veckor innan leverans var jorden fortfarande orörd!! Började få smått panik, men tjäle i marken och allt. Ringde som en galning och tjatade, men fick till svar: "Lugn vi hinner".. Yeah, right var det man kände.

Men den 11:a så dök de äntligen upp och påbörjade arbetet:Observera de schyssta barackerna som vi såg varje dag första halvåret vi bodde i huset. Där höll förskolans byggfolk till och parkerade bilarna precis utanför, men nu är klockan efter 16.00.Påminner lite lätt om en knepig bassäng till färgen.Plattan till garaget syns mellan grunden, grannens garage och vår fina jordhög.

Grundentreprenörerna hann i alla fall få färdigt grunderna i tid tills huset levererades :)

Huset

Efter att köpet av tomten var avklarat, så satte vi oss ner för att titta igenom alla huskatalogerna efter lämpliga hustyper ytterligare en gång. När vi hittat hus som kändes hyfsade och innehöll så mycket som möjligt av våra önskemål så bokade tid med olika företag för att få kalkyler. Efter mycket funderingar och övervägningar så hade vi två hus som skulle passa bra. De var två helt olika hus, den ena Smålandsvilla Nybro 1,5plan med träpanel och oinredd övervåning och ett heltfärdig Ekefors 1-planshus med putsad fasad. Sambon förespråkade 1-planshuset, men det här med hus har varit mer min dröm så mina åsikter vägde enligt överenskommelse lite tyngre. Men jag hade svårt att bestämma mig, möblerade, ritade om, funderade, funderade och funderade ännu mer. Till slut föll ändå valet på en SMV´s Nybro. Dels för att planlösningen lockade (men också för att det var ett hus med mycket möjligheter i och med den oinredda övervåningen) och dels för att kostnaden hamnade rätt okey med alla våra tillval och egna idéer.

Vi skrev på papprena i juni och gjorde slutbeställningen i september. Huset ville vi ha levererat så vi kunde flytta in i slutet på april, början på maj. Det finns vissa saker som man i efterhand borde funderat lite extra på och saker som man kanske skulle kollat upp lite bättre. Kontakten med säljaren fungerade okey, förutom en del detaljer som jag inte orkar skriva om här och nu. Kan väl känna lite som alla andra som bygger hus oavsett entreprenör, men så fort det är slutbetalat så kan det vara svårt att få kontakt och garantiåtgärder fixade. Man får ligga på ganska bra, vilket det inte alltid finns tid och ork till.

Under tiden efter att papprena var skrivna och innan leverans, så jagade vi inredning, tittade på tapeter, kakel och färger. Vi valde bort vitvaror i köket och badrumsmöbler, då vi ville ha andra alternativ. Jag satt och ritade mycket i Sketchup för att se hur man kan göra med möblering och liknande. Vi var ju "tvungna" att beställa en massa nya möbler till vårt nya hus också ;)

SMV bygger sina hus i en fabrik och transporterar dem sedan i moduler till byggplatsen där de sammanfogas och får tak. Man hade möjlighet att åka till fabriken för att kunna titta på sitt egna hus, vilket man också fick fotografera men inget annat. Självklart så tog vi ledigt från våra jobb för att åka och titta. En chans vi inte ville missa.

Bild på vardagsrummet:Bild på Entrén:Bild på Köket:Hmm, vi som beställde ett ekkök för dyra pengar. Tanken var att det skulle se ut som vårt omgjorda kök i vår BR som vi var väldigt förtjusta i. Tyvärr fick vi ett vitt kök med ekluckor från SMV. Detta fick vi lösa på egen hand (kommer senare).

Bild på Toaletten:Detta kommer sedan kaklas när huset väl är på plats. Därav denna ohyggliga komibation av färger.

Huset stod tillsammans även om inte modulerna hängde ihop eller stod i rätt ordning. Men man kunde ändå få en hyfsad bild av storleken:


Tomtköp

Jag hade planer på att starta en blogg redan när vi bestämde oss för att bygga hus, men på något sätt blev det inte av och tiden gick. Nu har jag ju startat en blogg, så varför inte skriva lite om bygget och lägga in lite bilder. Det kanske finns någon som är i startgroparna för att bygga och är intresserad av att få lite inspiration eller så. Jag hade gärna hittat mer bilder när vi höll på att planera, fanns inte så mycket då iom att modellen av huset var helt nytt.

Lite historia:

Vi bestämde oss för att bygga nytt efter att vi letat hus länge och väl. Vet inte hur mycket husvisningar vi sprang på och det var alltid något som skulle göras och som utbildad mäklare såg jag problem som kunde bli inom den där 5-årsramen. Dessutom så letade vi hus under perioden då priserna bara steg och steg. En 30-år gammal villa med massor som måste göras och ett utgångspris på drygt 2 miljoner i Kumla lockade inte speciellt.

Vi började slå i lite huskataloger för att se utbudet och under hösten 2007 bokade vi tid med Trivselhus, där vi räknade på drömhuset och en fiktiv tomt i Kumla för att se vart det skulle landa. Tyvärr hamnade vi ganska långt utanför vår budget, så vi la halvt ner de tankarna. Sen hade vi ju inte direkt någon tomt att bygga på, men vi ställde oss i kommunens tomtkö utifall att något skulle dyka upp. Så klart hade jag ju en hel del krav. Helst av allt skulle jag vilja flyttat ut i skogen utan grannar, men jag fick ge med mig en del. Det slutade med överenskommelsen att vi skulle bo i ett område i stan, men gärna en hörntomt på ca 1500kvm med så privat läge som möjligt.

Av en slump surfade jag in på Kumla kommuns hemsida i januari 2008 och upptäckte att den tomt, som var den enda vi skulle kunna tänka oss (hörntomt, ca 1400 kvm, lantligt läge men ändå i stan och en "nära" granne. Enda nackdelen var vägen som gick bakom, men med häck så bör det bli bra ändå, eftersom vägen inte är alltför trafikerad), fortfarande var ledig men bokad som den var redan i september. Vi talade lite hemma och dagen efter ringde jag för att kontrollera status på tomten. Den var bokad och hade varit hela tiden från sommaren, men de har en två veckorspolicy. Det innebär att man var tvungen att bestämma sig inom två veckor, men man kunde ställa sig sist i kön igen om ingen annan ville ha den. Vi hamnade hur som helst på 2:a reserv och tänkte att det blir nog inte så mycket mer än så. Efter fyra veckor ringde de upp och de andra hade inte tackat ja ännu, så vi bokade tid med banken efter lite funderingar fram och tillbaka.

Banken nästan slängde pengar efter oss, så lån var inga som helst problem och då hade jag endast ett tidsbegränsat vikariat. Tror inte de hade varit lika villiga om de vetat vad som väntade, finanskris med allt vad det innebar. Men för vår del var det kanske tur, nog för att jag fick jobb under tiden men man vet ju aldrig. Hur som helst så tackade vi ja till tomten och fixade alla köpehandlingar.Tyvärr skulle det komma att visa sig att de i efterhand planerade ytterligare en tomt vid oss, dock avskilt av en cykelväg men från början var det planerat grönområde ev lite lekparksliknande. Efter ca ett år kom det brev om planer på två nya områden som skulle "ringa" in oss på båda sidor, men avskilt av vägen samt cykelbanor och lite parkytor. Nu är planerna på dessa områden lagda på is på obestämd framtid pga dispyter mellan markägare och minskad förfrågan. Sen visade det sig också (något de glömde nämna och som vi inte hade en aning om att vi borde söka reda på) att de skulle bygga en modern förskola, vilket förstör vyn en aning då den påminner om Kumla bunkern. En stor, fyrkantig, orange byggnad är vad vi ser från köksbordet och altanen med kvällssol *suck*. Men man kan ju tydligen inte få allt här i livet :(

Sånt är livet

Senaste dagarna, så har solen tittat fram och det har varit riktigt mysig att titta ut. Ja, för mer än att titta ut har jag varken haft tid eller ork till.

Denna vecka har kantats av datastrul, uppgifter som näst intill varit omöjliga att reda ut, datastrul, fel på banköverföringar och ännu mera datastrul. Hittills har jag ägnat två dagar åt att manuellt lägga in en massa händelser i admin.systemet på jobbet, som av någon knepig anledning bara råkat trilla ur!!. Försökte med "promotade" backupen, men det blev inte RÄTT i alla fall så det var bara manuellt arbete som gällde *BLÄää* Vilken tur att vi lever i ett modernt datasamhälle...... Och papperslöst vart det, iaf hos pappersfabrikerna. För här används det säker tre gånger så mycket, man ska ju nästan ha kopior på kopiornas kopior. Brukar i vanliga fall inte bry mig så mycket i att det strular, men nu innan vi ska åka så är det massor som ska hinnas med och då finns inte riktigt tiden för all strul inräknad.

Sen hade det kanske inte känts lika hopplöst om det inte var för att man pendlar fram och tillbaka mellan "sjukdom" och inte.. Kanske är stressrelaterat, vet inte säkert, men tror inte det. Har dessutom fått utslag på hela magen som kliar till förbannelse på nätterna. Kanske skulle låtit bli solariet, men det är lite sent nu. Inatt kunde jag iaf sova och irritationen har blivit bättre.

Hade riktigt dåligt samvete igår ikväll. Efter att jag kom hem så började som vanligt så gnället över maten, och kommentaren: Jag är inte hungrig.. och Jag lyssnade, men jag tänker inte berätta vad du sa.. fick bägaren att rinna över. Jag brukar kunna vara rätt tålmodig, men efter allt strul på jobbet, tröttheten och min kropps status så var tålamodet som bortblåst och stöddiga barn fick sig en rejäl avhyvling. Men kvällen slutade iaf bra. Min stackars nattarbetande sambo som enbart hade fått 2 timmars sömn under dagen gick och la sig efter maten, så då passade resterande del av familjen på att umgås framför barnprogrammet. Vi tittade lite på kort från sommarens semester, planerade utseendet på framtida sovrummet och hade en riktigt mysig stund. Det lättade iaf mitt dåliga samvete lite.


Gratis träning...

.. fick jag gott om när vi skottade av altanerna idag. Var ju hur mycket snö som helst!! Det på toppen var ju inte så svårt å få bort eftersom det låg löst, men en meter ihoppackad snö kräver en hel del envishet och arbete att få bort. Sen var det ju inte lätt att göra av snön nånstans, var ju lika mycket överallt. Som tur är så lever jag tillsammans med världens snällaste kille, som såg till att få bort allt även efter att jag tröttnat och gått in.

Passade på att städa lite istället, sånt ska ju tydligen också göras *blä*. Förstår inte hur folk har tid och ork att hålla dammet borta vareviga dag!?! Jag som knappt orkar städa ordentligt en gång i veckan, men då måste jag också påpeka att jag blivit 100 gånger bättre på att städa nu när vi flyttat till huset jämfört med innan (nu händer det ju faktiskt att vi får besök ibland;). Ibland önskar jag verkligen att det fanns en liten pedant-gen inbyggd i mig själv, men efter snart 28 år så är det bara att erkänna: städa, laga mat och baka inte är min grej. Det tillhör iaf inte mina prioriteringar. Jag är verkligen avis på dom som alltid har nystädat och nybakta bullar varje gång man droppar förbi.

Sitter just nu och väntar på att Darlingen ska komma tillbaka med pizzan som vi beställde. Var ju tvungen att muta honom lite efter allt skottande ;) Men det ska faktiskt bli gott, har inte ätit pizza på minst 4-5 veckor.  Tidigare blev det nog en gång i veckan ungefär, eller iaf varannan vecka. Men så är det inte på långa vägar längre, inte sen jag bestämde mig för att skärpa till mig och gå ner i vikt. Måste bara tillägga att jag är inte alls lika sugen på pizza längre heller som för 3 månader sedan då jag började med mitt viktprogram. På det sättet har man också märkt att ansträngningarna gett resultat och inte bara vågen. Jag äter kanske hälften mot tidigare och hittills har det resulterat i -9 kilo *smile*, men klar är jag inte.


Vilket väder

När man tittar ut nu, så hade det inte varit för all snö så skulle man aldrig kunna tro att det varit två dagar med snöoväder. Det är väldigt vackert ute, men idag måste vi ut och försöka skotta bort allt från altanerna. Skulle vara lite trist om de skulle ta skada nu pga all snö, speciellt när vi knappt haft möjlighet att använda och njuta av dem då de blev klara så pass sent förra säsongen.

Tänkte sätta mig ner när jag har lite extra tid över och berätta lite mer om dagen B samt vårt husbygge. Nu ska jag njuta lite av solstrålarna som leker på golven innan det är dags för arbete. På återseende.

Får mig alltid på bra humör

www.youtube.com/watch?v=0ltAGuuru7Q

Mitt i snö(o)vädret

Det här är helt klart en syn att vakna upp till på morgonen när man kliver upp. Man blir både barnsligt glad över att få en sån här vinter, sedan kommer den "vuxna" delen av en själv fram och påminner om hur besvärligt det blir att skotta, köra bil och på vilka ev. skador det kommer lämna efter sig. Men man kan inte säga annat än att det är vackert :) Denna vinter har ju faktiskt varit den bästa på många, många år. Snö som fått ligga kvar från den dagen det kom och konstant med minusgrader, istället för snö, regn, snö vilket leder och de farliga isfläckar som detta leder till.

Får se till kvällen om vi ger oss iväg på VIP-invigningen eller om vi stannar hemma. För tillfället är jag inte speciellt sugen på att åka iväg, men man hinner säkert ångra sig flera gånger om. Det jag känner för nu (och tänker göra) är mysa på soffan i dunsockarna och hoppas på att hitta någon bra film som man kan titta på!

Myskväll..

Är inte riktigt kry, men inte heller sjuk :/ Får hoppas det går över tills imorrn.

Nu ska jag mest mysa framför tvn m älsklingen å invänta numbers men framför allt veckans efterlängtade avsnitt av sköningarna i Boston Legal

Fattar inte riktigt hur det funkar..

men jag kanske lär mig snart. Är ganska ny på det här m bloggande, så har en del att lära.
Lade in en pres.bild igår och då fanns den där, men inte nu längre. Det övergår mitt.. Men får kolla upp detta när jag kommer hem i eftermiddag, finns säkerligen en anledning.

Slut på rasten och Dags att jobba vidare.

Dagen började iaf bra

Barnfria fredagsmornar blir jag helt enkelt bortskämd.. Darlingen jobbar natt ett tag framöver och han brukar dyka hem lagom när det är dags för mig att kliva upp. Fick uppfarten skottad, medan jag fortfarande låg kvar i sängen utslagen :)

Första gången som jag inte ens märkte att han kom hem förrän han stod lutad över mig och undrade om jag var dålig eller skulle till jobbet (klart han inte ville börja skotta om jag skulle stanna hemma). Tror aldrig jag hoppat så högt. Bestämde mig iaf för att åka iväg, så jag blundade tills klockan ringde. När den väl gjorde det så kom frukosten in som på beställning, med andra ord började jag dagen med frukost på sängen framför lite komediserier.

Snön gjorde det visserligen lite svårt att åka till jobbet, men väl på plats så var det bara att börja dagen. Naturligtvis så fick jag hjälpa till att leta pärmar i det icke existerande arkivet direkt, vilket resulterade i en sprucken nagel. Kul att jag fick vara fin iaf i lite drygt 12tim :( Toppat med detta så känner jag febern krypa på (jag som har feber typ 1ggr var tredje år, undertemp är mer min grej), så vi får se hur länge jag blir kvar idag. Kanske tar med mig lite jobb hem istället.

Nu är det mesta klart inför dagen B.

Fick befräftelse på de sista bokningarna idag. Nu återstår bara några små detaljer som förhoppningsvis inte ska ställa till några problem, men man ska aldrig säga aldrig. Än är vi ju inte framme.

För övrigt så har dagen varit som de flesta andra dagar denna vecka, tillräckligt mycket problem med datorn på jobbet för att man skulle gå från att ligga i fas till att hamna efter i planeringen igen. Vore ju inte helt fel om det kunde vara tvärtom någon gång. Men det spelar inte så stor roll, snart är vi på väg till Sthlm och då tänker jag inte lägga en tanke på jobbproblemen.  

Annars var jag iväg idag och solade. Tror tyvärr jag åkt på en förkylning tack vare det. Känner mig inte alltför pigg just nu, så får se imorgon om det var något konstant eller bara övergående. Var och fick mina naglar fixade idag också. Har aldrig gjort det i Sverige på salong tidigare, men resultatet blev ungefär detsamma som när jag gör själv. Tänkte passa på att köpa grejer i Kina så jag har hemma och kan göra egna naglar när det passar (mellan hussnickerierna och arbetet ;)

Fick bli design på en nagel denna gång, resultat nedan, blev rätt okey.


RSS 2.0